Bloemenweelde in Waddinxveen

Ontwerpopdracht

Een enthousiast stel met een groot samengesteld gezin en aanhang; daarvoor mocht ik deze tuin ontwerpen. Behalve de functionele wens lekker buiten te kunnen eten was ook een wens om op diverse plekken in tuin tuin te kunnen zitten en relaxen. En dat zowel in de ochtend, middag en avond. Dus zowel in de voortuin als ook in de achtertuin die op het westen ligt. Boven deze functionele wensen en eisen zweeft de roep om een groene levende tuin met toch veel groen en volop ruimte voor vlinders, vogels en vooral veel verschillende bloemen. Een mooie ontwerpopdracht met dito resultaat, waarbij bloemenweelde mijn insteek is geweest. Bloemen voor de beleving. Weelde voor het functionele gebruik.

Ochtendzon

Parkeren van minimaal twee auto’s moest in deze tuin op eigen terrein mogelijk zijn. De oudere kinderen uit dit samengestelde gezin rijden tenslotte ook auto en men vond het asociaal om de straat vol te zetten met auto’s. Ook lekker zitten in de ochtendzon zonder iedereen maar te moeten gedag zeggen. In deze Waddinxveense tuin is dat gelukt door een groene bloemrijke buffer in de vorm van een bloemenweelde tussen straat en terras. Ook voor de zonen en dochters is er volop ruimte. Al met al een natuurlijke tuin die toch ook zeer functioneel en makkelijk te onderhouden is.

Waterberging

De verharding is watervoerend ofwel waterpasserend. Waterberging op eigen terrein is een pré. Je voorkomt dat je een grote aanslag doet op het rioleringsstelsel. De combinatie van tegels, klinkers en halfverharding maakt de aanblik speels. Tegelijkertijd moet dit wel goed gebeuren, want een onrustig geheel ontstaat in zomaar, zonder dat je er erg in hebt.
Om de functie waterberging nog eens extra in te zetten kun je overwegen om tussen de tegels en smal strookje fijn split toe te passen. Je maakt als het ware kieren tussen de tegels waardoorheen water kan verdwijnen in de ondergrond.