Industriële creativiteit

Eigentijdse creativiteit in Leusden

Opdrachtgever was op zoek naar een eigentijdse industriële tuin die de openheid en het karakter van de woning erin weerspiegeld. Een ruime vijver met spiegelend oppervlak en een spannend eiland vertalen die wens. Vooral het looppad, ook wel catwalk genoemd, springt in het oog. De gele lissen priemen door de industriële persroosters heen. Ook dit is weer zo’n fraai staaltje van “het onmogelijke mogelijk maken…”

Beplanting

De beplanting, bestaande uit voornamelijk Rhododendrons en siergrassen, vormen het groene decor rond de vijver. Tussen tuin en trottoir is een stevige beukenhaag geplaatst waardoor en letterlijk en figuurlijk een barrière is gemaakt. Opdrachtgever vindt het prettig als niet iedereen maar zomaar de tuin in kan wandelen om te genieten van het spiegelende oppervlak van de vijver.
Midden in de vijver ligt een spannend eiland. Op dit eiland groeit een schijnbeuk. De Latijnse naam voor deze mooie boom is Nothofagus. De beplanting in de tuin is vooral makkelijk van opzet, waarmee ik bedoel dat met weinig kennis van planten de tuin toch goed is te onderhouden. En wie wil dat nu niet?

Achtertuin

In de achtertuin ligt een eenvoudige rechte vijver op maaiveldniveau. Precies in lijn met de industriële persrooster catwalk in de voortuin. Je kunt een denkbeeldige rechte lijn door de woning trekken en dan blijkt dat de achter- en voortuin een een geheel vormen en een sterke samenhang herbergen.
Ook kenmerkend is het vlonderterras dat blind geschroefd is. Gebruikt zijn fijnbezaagde delen die in de werkplaats van de hovenier van onderuit (blind) in elkaar geschroefd zijn. Het vlonderterras begint in de voortuin als beeindiging van de vijver. In de smalle zijtuin functioneert het als pad om vervolgens in de achtertuin voldoende ruimte te bieden aan een ruime zit.
Markant is de zitrand die in lijn met het terras een plek heeft gevonden. Fraaie herfst verkleurende amberbomen (Liquidambar) leggen een sterke verbinding tussen de levende en dode materialen.