Levensloopbestendig deze groene oase

Voor oude generatie

Een ietwat ouder echtpaar, wonend aan het Groenoord in Alphen aan den Rijn, was de gedateerde achtertuin meer dan zat. Ook het maaien van het gras begon van lieverlee tegen te staan. Zeker ook omdat de tuin op het oosten ligt en omdat er nogal wat mos en onkruid in het gras groeit. Terloops had ik de opdrachtgever al eens geïnformeerd dat een onderhoudsvriendelijke tuin zeker tot de mogelijkheden behoorde. Een goed tuinontwerp met beplantingsadvies zou daar dan aan ten grondslag moeten liggen met een tuin die je best levensloopbestendig mag noemen als gevolg.
Hoewel opdrachtgever aanvankelijk even tegen het bedrag van het ontwerp aanhikte wist hij mij later te vertellen dat het de investering meer dan waard was gebleken. Hij zou het iedereen aanraden!

Groen met hoofdletter G

Beplanting met jaarrond een hoge belevingswaarde. Alle mogelijke kleuren, zowel in blad als bloem. En een duidelijke visie op groenblijvers en behoud van een aantal bestaande groene structuurelementen. Op basis van deze wensen is het beplantingsplan ontwikkeld. Resultaat is een mooie groen tuin met verrassende plekken en paadjes. De vormgeving is zodanig dat de stijl van de woning, en daarmee de opdrachtgever goed te herkennen is. De spannende paadjes door de tuin maken het basale onderhoud goed mogelijk. Ook voor de kleinkinderen zijn de paadjes een spannend speelelement. Al met al een verantwoorde groene oase.

Levensloopbestendig

Opdrachtgever is vooralsnog goed ter been. Toch is er nu al rekening gehouden met de mogelijkheid de tuin makkelijk te kunnen onderhouden. Hiertoe zijn de borders van een niet al te grote afmeting. Het onderhoud blijft overzichtelijk. Ook is het mogelijk om, zittend op de randen van de borders, het onderhoud te verrichten. En, eerlijk is eerlijk, 1x per jaar komt een hoveniersbedrijf langs om het (te) zware snoeiwerk te verrichten en in voorkomende gevallen de vaste planten op te nemen en te verjongen. Dit geringe onderhoud door derden kun je ook vatten onder levensloopbestendig.