LUMC Leiden leeft

Sfeer

Op het dak van het atrium van LUMC Leiden heb ik een plan ontworpen dat voor m.n. de kinderen op de afdeling oncologie bedoeld is, maar uiteraard genieten ook andere patiënten en ook medewerkers van de nieuwe inrichting mee.Herstellen in een groene omgeving gaat sneller. Sneller als gevolg van een prettiger sfeer en beleving en het directe zicht op groen en beplanting. Kinderen verblijven veelal langdurig op deze afdeling en dat is echt geen pretje wisten de kinderen mij te vertellen. Het aanvankelijke grijze en saaie dak heb ik leuker gemaakt. Compleet met vogelhuisjes, een moderne spiegelende waterfilm, een groene in plaats van grijs dakvlak en dus een veel hogere belevingswaarde.

Avond

Ook biedt het dak gedurende de avond en nacht een aantrekkelijk schouwspel en dus prettiger belevingswaarde. Van de skippyballen is er een aantal voorzien van interne verlichting. Ook de vogelhuisjes lichten op in het donker. En door het bewegen van de vogelhuisjes ervaren de kinderen de lichtjes als kleine sterretjes. Helemaal geweldig vinden ze dat. En wat ook zo leuk is; de maan weerspiegelt in de waterfilm. Die waterfilm beweegt ook bij het minste geringste zuchtje wind en voor de ’toeschouwer’ is er dus steeds wat te zien en te beleven. Het lijkt soms bijna een live voorstelling in de buitenlucht.

Beplanting

Om vlinders en vogels te lokken naar het dak is hier met de beplantingskeuze rekening gehouden. Een divers aantal lang doorbloeiende vlinderstruiken, lavendel, verbena, duizendknoop en herfst bloeiend vetkruid verwerkt in de plantvakken. Om het dak ook in de winter een fraaie verschijning te laten zijn is ook gekozen voor bladhoudende ofwel wintergroene boomheesters. Deze boomheesters staan in grote plantenbakken met een uitgekiende samenstelling van substraat.

Realisatie

Op YouTube staat een filmpje met uitleg over het ontwerp en de ideeën voor deze daktuin van het LUMC Leiden. De realisatie is verricht door Van Nieuwland Tuinen uit Oegstgeest.