Als tuinontwerper met mijn roots in het groen ben ik wars van compleet dichtgetegelde tuinen. Mijn voorkeur gaat uit naar een levende, eetbare en makkelijke tuin. Een tuin moet leven; in de ruimste zin van het woord. De beplanting in mijn tuin is opgebouwd volgens het systeem lagenbenadering. Dit houdt in dat er jaarrond in de tuin iets te zien en te beleven is. In het vroege voorjaar begint het met stinzenbeplanting. Dat zijn bol- en knolgewasjes die mogen verwilderen. Vervolgens groeien er o.a. primula’s en aronskelken gevolgd door smeerwortel en dovenetel. In het voorjaar komen ook de eetbare keukenkruiden in beeld en beginnen de bramen bloemknoppen te ontwikkelen.
De grote Catalpa bignonioides komt laat in blad met als voordeel dat de vroege voorjaarszon de woning aardig opwarmt. In de zomer biedt deze grote boom met z’n grote blad een geweldige natuurlijke zonwering op de woning. Die witte, vingerhoedskruid-achtige bloemen verschijnen in de zomer en trekken ook nog eens bijen aan. Al met al een fraaie win-win situatie.
In de zomer knip ik weelderig gegroeide vaste planten terug om zo ruimte te maken voor éénjarigen die bloeien van begin zomer tot laat in het najaar. Een aantal heesters draagt bij aan structuur in de tuin. Ook wel het geraamte genoemd. In deze heesters kunnen vogels een plekje vinden om te nestelen en om zich te verstoppen. Het moerasje is goed voor vogels als badderplaats en natuurlijk voor salamanders en kikkertjes. (On)kruiden in het grasveldje dragen bij aan de biodiversiteit. Dit onder het mom “alle kleine beetjes helpen”. Erfafscheidingen staan zo’n 10 cm. vrij boven het maaiveld. Hierdoor is de tuin niet afgesloten en toegankelijk voor o.a. egels. Het feit dat de vijver ook bezocht wordt door vraatzuchtige reigers neem ik voor lief. Zie ik er een staan op de vijverrand dan jaag ik hem weg. Veel meer dan dat kun je niet doen. Wel kun je natuurlijk heesters en struiken rond de vijver zetten. Hierdoor wordt de aanvliegroute belemmerd en zullen reigers zich minder snel vertonen.
Mijn streven is er een makkelijke tuin op na te houden waarin ook onkruid als zevenblad mag groeien. Natuurlijk houd ik dat dan wel zoveel mogelijk binnen de perken. Zolang de herfstanemonen nog door het zevenblad heen groeit gaat het goed. Met makkelijk onderhoud bedoel ik zeker ook het feit dat je niet persé in je tuin aan het werk hoeft, maar dat je juist ook, samen met vrienden en familie van de tuin kunt genieten. Dat genieten van de tuin doen wij op diverse plekken. Overal is er wel een snelle zit mogelijkheid. Dat kan zijn een lekkere lounge-bank, maar net zo goed een 2-persoons-tuinbankje ergens verstopt in een groen hoekje.
Ook van het niveauverschil in de tuin wordt dankbaar gebruikgemaakt. Zo ben ik regelmatig te vinden op het 30 cm. verhoogde plateau net naast de kikkerpoel. Al met al een heerlijke plek in mijn levende eetbare en makkelijke tuin.