Rust in de achtertuin

Parkeerterrein Haagweg

Deze achtertuin ligt net even buiten het centrum van Leiden. Eigenlijk een ideale plek voor hen die graag in een stad wonen, maar toch ook willen profiteren van een zekere rust.
Hier gaat het om een woning in het (vh.) nieuwbouwproject achter parkeerterrein Haagweg te Leiden. In no-time zit je in hartje centrum. En voor de kinderen van de opdrachtgever is het nog heerlijk onbezonnen buitenspelen hier. In de tuin is duurzaam Cortenstaal toegepast en paalwanden als eigentijdse roomdeviders.

Duurzaam Cortenstaal

Wens van de opdrachtgever was een eigentijdse tuin die zeker ook functioneel moest zijn. De tuin is ongeveer 6,5 breed bij 10 meter diep. En dan staat er ook nog een ruime berging in de goed bereikbaar moest blijven met een zware motorfiets.
In de schutting heb ik dan ook een dubbele deur voorgesteld en vervolgens een vrije doorgang naar de berging.
Transparante paalwanden scheiden dit tuindeel af van de hoofdruimte waarin banken met een frame van Cortenstaal en houten zittingen zijn verwerkt.
De ruimte bij de berging wordt meteen ook gebruikt voor de kliko’s.
Om nu te voorkomen dat de beide tuinruimtes niets meer met elkaar te maken hebben, heb ik ervoor gekozen een robuuste pergola toe te passen die de verbinding legt tussen de diverse tuindelen.

Natuurlijke zonwering

Met de achtergevel met ruime glaspartij en openslaande tuindeuren op het zuiden wordt het snel warm in huis. En omdat opdrachtgever a.h.w. “in-the-bush” wil wonen heb ik krentenboompjes vrij dicht tegen de achtergevel aan geplaatst. Behalve als natuurlijke zonwering fungeren de boompjes ook als het verbeteren van de dieptewerking. Je kijkt t.z.t. onder de kronen door de diepte in. En nóg een prettige bijkomstigheid is dat de boomkronen de inkijk vanuit omringende woningen verminderen. Toch wel iets om blij van te worden!
De indeling van de tuin is verder rustig van opzet. Randen van Cortenstaal met houten zittingen omsluiten het terras. De zitranden dragen van vroeg in de ochtend tot ruim in de avond bij aan ideale zitruimte, zónder dat het terras steeds maar volstaat met tuinmeubilair.
Kortom; een heerlijke tuin waarin het goed toeven is.

Zou je ook graag zo’n prettige tuin willen? Klik HIER!