Tuin om je thuis te voelen voor Hospicehuis Alphen

Hospicehuis met een tuin om je thuis te voelen

Het Hospicehuis Alphen draagt bij aan zorg en aandacht in de laatste levensfase. Het grootste deel wordt verzorgd door de vele vrijwilligers. Zeker ook daarom een heel goede zaak dat hospicehuizen bestaan en dat ik voor de tuin rondom het nieuwe Hospicehuis in Alphen een tuin heb mogen ontwerpen. Met persoonlijke aandacht en zorg bieden de vrijwilligers letterlijk en figuurlijk volop ruimte om afscheid te nemen, in een vertrouwde huiselijke omgeving, op ieders eigen manier. Een plek om je thuis te voelen. Een tuin om je thuis te voelen was de uitdaging.

Onderhoudsvriendelijk groen in een b(l)oeiend palet

“Ontwerp een sfeervolle tuin die rust uitstraalt en bijdraagt aan het huiselijke bijna thuis gevoel, alsof je gewoon thuis woont in je eigen vertrouwde omgeving”. Met die opdracht ben ik aan de slag gegaan. Een bijzondere en mooie opdracht. Omdat mijn zwager in het Hospice zijn laatste moment heeft doorgebracht is het waardevol. Uitdaging is het om juist dié sfeer te creëren waar je behoefte aan hebt.
Met de beplanting heb ik er naartoe gewerkt dat er jaarrond iets te zien en te beleven is. Is het niet in de vorm van een bloemenzee, dan wel in een grappige kleurschakering van bessen en wintergroene struiken en planten. De bessen trekken vogels aan en van het vroege voorjaar tot in het late najaar kunnen vlinders en insecten zich vermaken op de bloemen.
In praktische zin, omdat het tuinonderhoud wordt verzorgd door een enthousiaste groep tuin-vrijwilligers heb ik gekozen planten die je simpelweg kunt ‘afmaaien’. Met een gedegen instructie kan elke vrijwilliger zich prima in de tuin vermaken.
En omdat er in het Hospicehuis maaltijden worden bereid is er een kruidentuin ingericht. De verse tuinkruiden maken de maaltijden extra lekker!

Bijzonder project

In de Alphense bouwwereld kan gerust worden gesproken over een bijzonder project. Niet eens zo zeer omdat het hier gaat om een Hospicewoning, maar wel omdat het verloop van de bouw meer dan voorspoedig is verlopen. Belangrijke oorzaak hiervoor is dat er in beginsel heel hard gewerkt is aan “alle neuzen in dezelfde richting”. Aan alle kanten werd er meegedacht om de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Geen gezeur, een super-organisatie, geen herrie op de bouwplaats en de enthousiaste inzet van het bouwteam hebben dit project tot een bijzonder succes gemaakt!

Trots

Al met al een project waar Alphen, alle betrokken partijen, de broodnodige vrijwilligers én De Hospicegroep Alphen aan den Rijn trots op mogen zijn. En ik met hen!