Uitzicht over Nieuwkoopse Plassen

Genieten van uitzicht

Genieten van het geweldige uitzicht over de Nieuwkoopse plassen.
Bij dit soort projecten probeer ik duidelijk te maken dat de omgeving, in dit geval de Nieuwkoopse plassen, als achtertuin mag worden gezien. De ruimte tussen woning en plas is dus ‘slechts’ een overgangszone. Natuurlijk verdient ook een dergelijke ruimte aandacht, maar het gaat erom dat je kwaliteit respecteert en juist geen afbreuk doet door zomaar een aantal ingrepen in de tuin te doen. Het voorkomen van een spanningsloze verzameling van toevalligheden ligt onbewust op de loer.

Gezellige sfeer

De fraaie plek.., de plas.., het unieke veenweidelandschap. Gegevens waarmee rekening is  gehouden bij het ontwerpen van deze tuin. Een tuin met een gezellige sfeer waarin het goed toeven is, met respect voor de plek en het als kwaliteit inzetten van de context. In de voortuin is ruimte voor het parkeren van 3-4 auto’s. Tegelijkertijd is het voor bezoekers een warm welkom; onder andere de rode tinten in de beplanting geven hier invulling aan.
In de achtertuin is er alleen dicht bij de woning gewerkt met beplanting. Het ruime gazon vormt als het ware een loper naar de plas. En de plas is in dit geval de kwaliteit waar je hier warm van wordt. Her en der in de tuin zijn keukenkruiden verwerkt in de borders. Met name in de borders die veel zon vangen. Hierdoor krijgen de kruidenplanten hun aroma en spelen ze een prima rol in de eetbare tuin waar ook deze opdrachtgever voorkeur voor heeft.

Duurzaam onderhoud

Als wens is uitgesproken dat werken en bezig zijn in de tuin niet als last wordt gezien. Het werken in de tuin wordt juist als prettig ervaren. Natuurlijk moet het dan niet zo zijn dat je dag in dag uit “in het onkruid” moet, maar lekker tutten in de tuin is geen probleem. Voor het maaien van het gras is een robot-maaier geïnstalleerd. Met het oog op duurzaamheid is dit een prima oplossing. Er wordt tenslotte niet elke week weer een paar liter benzine verstookt. En als je je ervan bewust bent dat benzine een fossiele brandstof is en dus eindig is, dan weet je ook dat een met elektriciteit gevoede maaier stukken beter is voor de volgende generaties.