Waterlijn als eigen rak

Waterlijn

Wonen aan het water met zicht over een fraaie strakke waterlijn. Dat was een vurige wens van de opdrachtgever. Een rak is de benaming voor een recht stuk van een rivier of op een open wateroppervlak. Het Damrak is bijvoorbeeld het rechte stuk van de Amstel voorbij de Dam. Soms heeft zo`n recht gedeelte van een rivier een eigen, afwijkende naam.
Wonend aan de Heijmanswetering, was opdrachtgever op zoek naar een eigentijdse tuin.water vormt de rode draad in het privéleven. De dochters zeilen in verschillende wedstrijdklassen, zoals FD en de snelle Laserklasse. Natuur en buiten zijn speelt zéker ook een rol. Daarom was er de wens voor een paar bomen t.b.v. het lokken van vogels. En kleinschalig water ten behoeve van kikkers, padden, salamanders en kleine water gerelateerde insecten als schrijvertjes en kevers et cetera.

Lekker loungen

Ook de beplanting kent een sterk lijnvormig karakter. Hiervoor is bewust gekozen en wel om de lange smalle waterlijn te versterken. Siergrassen wuiven over de rand van het terras en begeleiden de strakke lijn. Het wintergroene grasachtige plantje Liriope speelt mee in de grasachtige textuur. Een frisgroen gazon draagt bij aan de ruimtelijk opzet naar de Heijmanswetering toe. Daarbij ook is gazon een interessante natuurlijke vloerbedekking. Want, indien een gazon goed is aangelegd, is het een heerlijke ruimte waar je prima op kunt liggen, spelen en anderszins. Natuurlijk moet je er we wat tijd en zin in steken, maar dan heb je ook wat.
Bijzonder opvallend is de vijver die exact in lijn ligt met het brede eetkamerraam met glas tot op de vloer van de woning. Terwijl je een hapje eet geniet je van de rust die uitgaat van het spiegelende vijveroppervlak en de reflectie van de wolken.

Ruimte voor auto’s, zeilboten en toebehoren

Om (over)buren niet al te zeer tot last te zijn én om optimaal gebruik te maken van de ruimte aan de straatzijde van de woning is voor een ontwerp gekozen waarin het plaatsen van boottrailers en auto’s tot de mogelijkheden behoort. Ook is er een berging geplaatst met een groen levend dak. Dit omdat de voortuin en straat beduidend lager liggen dan de woonkamer- en keukenvloer van de woning zelf. Door het raam boven het aanrecht kijk je op het dak van de berging en wat is er nu niet mooier dan een mooi groen en duurzaam groendak. Het groen functioneert daarbij ook nog eens als omgekeerde dakisolatie. In de berging worden de zeilen weggelegd en worden ook nog eens de fietsen van de kids gesteld. Al met al een heel functionele en fraaie tuininrichting, zowel voor als achter.