Waterspel aan Wetering

Water

Wonen aan het water. Wie wil dat nou niet?
Opdrachtgever, wonend aan de Heijmanswetering, was op zoek naar een eigentijdse tuin bij zijn nieuwbouwwoning in Alphen aan den Rijn. Een mooie reeks wensen ligt aan het tuinontwerp ten grondslag; graag buiten eten in een strakke tuin.., graag een waterspel, maar geen vijver.., voldoende privacy met behoud van uitzicht.., werken in de tuin is prima, maar niet te lang.., beleven van de seizoenen.. en graag een paar bomen t.b.v. het lokken van vogels.

Sfeer en beleving

De beplanting, bestaande uit voornamelijk hortensia’s, siergrassen en sierbomen met transparante kroon dragen bij aan de geweldige sfeer in deze tuin. De hortensia’s vormen, in combinatie met de kleine lisdodden, het groene decor rond de vijver. Een lekker ruim gazon met staptegels erin bieden een ruime en interessante (speel)plek voor de kleinkinderen die met de nodige regelmaat bij opa en oma langskomen. Natuurlijk draagt het gazon ook bij een de beleving van ruimte en massa.

Inzicht en uitzicht

Tussen tuin en trottoir is een stevige beukenhaag geplaatst waardoor en letterlijk en figuurlijk een barrière is gemaakt. Opdrachtgever vindt het niet prettig als iedereen zomaar de tuin in kan wandelen, zowel achter als voor. Daarom is er een stevige haag geplaatst om het mein en dein helder te krijgen. Natuurlijk blijft er voldoende uitzicht zoals gewenst.
Verrassend is het zicht over de luie vlondertreden die de voor- en zijtuin met de achtertuin verbinden. Er is gebruik gemaakt van zg. vlakke ofwel fijnbezaagde vlonderdelen die in de looprichting geplaatst zijn. Vlakke planken; worden die niet glad? Jazeker wel… Maar natuurlijk is het zaak het houtwerk goed te onderhouden én je ervan bewust te zijn dat een dunne film water op een bergelijke vloer gladheid met zich meebrengt. Tegelijkertijd wil ik melden dat dit soort vlakke planken beduidend minder snel glad worden dan geprofileerde vlonderplanken. In de ribbels blijft namelijk makkelijk vuil zitten wat een voedingsbodem is voor mos en alg.