Functionele klimaatadaptie in Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel

In een nieuwbouw wijkje in Ouderkerk aan de Amstel vind je behalve strakke supermoderne woning ook woningen met een ietwat dorps of kleinstedelijk karakter. De woning wordt gekenmerkt door een donkere gevelsteen met strak afgewerkte randen langs de kozijnen. De randen dragen bij aan een heldere structuur van de woning. De woning wordt nog weleens omschrijven als een familiehuis. Het beschikt dan ook over 6 slaapkamers en ligt in een autoluwe en rustige wijk. Voor de kinderen een heerlijke plek om op te groeien.

Gazon als ruimtemaker

De zoon des huizes vind het heerlijk om af en toe een balletje te trappen. In deze tuin, op het gazon, is dat heel goed mogelijk. Zelfs wanneer de rest van de familie in de tuin zit en geniet van de zon, bloemen en de planten. Het gazon fungeert daarbij ook als ruimtemaker. Er wordt nog weleens ‘afgegeven’ op een gazon in de tuin. Veelal omdat gazon volgens leken nogal wat onderhoud vraagt. Dat is echter niet het geval, mits de ondergrond goed is bewerkt en voorbereid. Dat geldt overigens voor alle plekken in de tuin waar borders en plantvakken ontworpen zijn! In het geval er een storende laag onder het gazon ligt waardoor regenwater niet weg kan heb je al snel te maken met een probleem. Mos en onkruid zal in no-time de graszode overwoekeren met een onkruidwei tot gevolg.

Klimaatadaptie

In deze tuinsituatie was de aanwezigheid van de spierwitte kopgevel van de buren een uitdaging. Toen ik de tuin voor het eerst bezocht dacht ik “Geef mij heel snel even die zonnebril aan…”! Het reflecterende effect van die witte gevel heb ik gebruikt om er een soort schimmenspel op te creëren. En wel door het toepassen van hoogstam bomen met een transparante takkenstructuur. Het spel van licht en donker, zon en schaduw gaf een fraai beeld waarmee de toegepaste krentenbomen als een extra dimensie zowel letterlijk als figuurlijk vrij van de muur kwamen te staan.
Het basaltsplit gaf als voordeel dat regenwater makkelijk op de plek zelf kon worden opgeslagen. En doordat er in deze tuin bijna geen gesloten verharding is toegepast kun je in deze situatie rustig stellen dat er goed rekening is gehouden met klimaatadaptie.

Zou je ook graag een tuin willen gebaseerd op klimaatadaptie? Klik HIER